Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих.
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Наслідки нестачі йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЙОДУ, ЩОБИ БУТИ ЗДОРОВИМ
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).
Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Норми споживання йоду для дітей:
0–6 років — 90 мкг;
6–12 років — 120 мкг.
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей. За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.
ПРОТИПОКАЗАННЯ до вживання йодованої солі
Існують строгі протипоказання до вживання цього продукту, до них відносяться:
- Тиреотоксикоз - гіперфункція щитовидної залози.
- Онкологічні захворювання щитовидної залози.
- Хвороби нирок.
- Туберкульоз.
- Піодермія в хронічній формі.
- Фурункульоз.
- Кропив'янка.
- Геморагічний діатез.
ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТУ
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Як правильно вживати йодовану сіль
- Насамперед, йодована сіль має певний термін придатності, після закінчення якого вона втрачає свій властивості, і стає звичайною кухонною сіллю.
- Після того, як відкрита упаковка з сіллю, її бажано пересипати в скляну ємність з щільною кришкою, щоб йод не випаровувався.
- Перш ніж вводити у свій раціон йодовану сіль, необхідно проконсультуватися з лікарем, який порекомендує денну дозу йодованої солі в кожному конкретному випадку індивідуально.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Михайлівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Запорізькій області