Роздольська сільська об'єднана територіальна громада

Запорізька область, Михайлівський район

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.

Захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е, що відносяться до найсильніших і найотрутніших для організму людини. Токсин вражає центральну нервову систему і спричиняє вегетативні розлади, пошкоджує всі органи та системи людського організму за низхідною симптоматикою, спричиняє парез шлунково-кишкового тракту і призводить до гострої дихальної недостатності, ниркової, печінкової, серцевої та інших недостатностей, тобто ботулізм спричиняє токсико-інфекційний шок. І є виключно одна специфічна терапія, яка здатна зв’язати та утилізувати токсин – спеціальна сироватка (антитоксин).

Останнім часом почастішали випадки отруєння людей в’яленою рибою непромислового виробництва. Якщо риба солиться в домашніх умовах, то її необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. І треба пам’ятати - чим ретельніше промито рибу перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

На території Михайлівської та Роздольської громад   відсутні рибопереробні підприємства, але існує  мережа торгових об’єктів (магазини, кіоски та ін.), в яких здійснюється реалізація риби усіх видів промислового виготовлення в тому числі і в’ялена непатрана, на яку треба звертати особливу увагу. 
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити ретельну термічну обробку (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі плюс 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки.

Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих, в’ялених та копчених  у домашніх умовах продуктів харчування.

Слід пам’ятати, якщо дане захворювання вчасно не діагностувати то це може призвести до летального наслідку. Бережіть себе та своїх рідних!