Роздольська сільська об'єднана територіальна громада

Запорізька область, Михайлівський район

Україна поступово рухається за європейським вектором розвитку. Важливим етапом у цьому напрямку є обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.

НАССР (англ. HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.  Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.  Одна з основних цілей упровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».

Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами України    №771/97-ВР  «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Оператори ринку ( суб’єкти господарювання) повинні розробити, увести в дію та практично застосовувати процедури, засновані на системі НАССР (ст.20, 21 Закону №771). 

Підприємства на яких система НАССР є необхідною для впровадження:

  • на підприємствах громадського харчування (ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна,

піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб, у тому числі це поширюється на всі заклади освіти, які надають послуги з харчування);

  • виробникам харчової продукції;
  • закладам торгівлі;
  • сільгоспвиробникам сировини в випадку здійснення приймання, зберігання та відвантаження цих харчових продуктів, як що, згідно ЗУ №771, така діяльність виходить за поняття первинного виробництва;
  • виробникам кормів, добрив, пестицидів;
  • виробникам чистящих, дезінфікуючих засобів та обладнання;
  • тим, хто займається зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції.

Повноцінне впровадження системи НАССР  є досить тривалим процесом, який вимагає матеріальних ресурсів.

Система НАССР повинна бути впроваджена відповідно до пп.1 п.1 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»:

з 09.2017р. – на молокозаводах, бійнях та підприємствах (крім малих потужностей) з переробки та виробництва м’яса, тобто харчових продуктів, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження;

з 09.2018р. – на кондитерських фабриках, хлібозаводах, підприємствах (крім малих потужностей) з переробки й виробництва фруктової та овочевої продукції та іншої готової продукції, у складі якої відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження;

з 09.2019р. – на малих потужностях (підприємство відноситься до малої потужності, якщо воно сукупно відповідає наступним критеріям: постачає харчові продукти кінцевому споживачу; має не більше 10 осіб робочого персоналу; займає площу не більше ніж 400 м2; або не постачає продукти харчування кінцевому споживачу і має не більше 5 осіб робочого персоналу).

Відповідальність за відсутність впровадженої НАССР несуть оператори ринку відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у разі невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, на оператора ринку буде накладено штраф у розмірі:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2021 році це 180000 грн.);

на фізичних осібпідприємців – 15 мінімальних заробітних плат (у 2021 році це 90000 грн.).

Отже, відповідно до українського законодавства, якщо оператор ринку несерйозно поставився до вимоги впровадження HACCP, його чекають штрафні санкції та є загроза зупинення роботи потужності.

Наявність впровадженої системи управління безпечності харчових продуктів – це обов’язкова умова участі в тендерних закупівлях, щодо зберігання, обігу, транспортування та виробництва харчових продуктів.

В червні 2021 року на території міста Запоріжжя зареєстрований випадок захворювання на ботулізм з двома потерпілими, які знаходяться в край тяжкому стані.

До уваги споживачів!

Захворювання пов’язане із вживанням в їжу риби (лящ в'ялений чищений), придбаної в одному з мережевих магазинів Запорізької області, виробником якої згідно наданих документів є ТОВ «МБК-Продукт», який припинив свою діяльність з виробництва рибних продуктів. У разі встановлення факту реалізації рибної продукції за документами ТОВ «МБК-Продукт», необхідно негайно повідомити про це Михайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (тел. 2-05-98), а також місце її реалізації.      

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, що склалася з захворюваністю на ботулізм, акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.                                                                       

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.            

Симптоми ботулізму: Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Михайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує відмовитися від вживання в’яленої не патраної риби (особливо в літній період), на яку на законну вимогу споживача суб’єкт господарювання не може пред’явити документи, які б могли підтвердити якість та безпеку продукції.

Не купуйте виготовлених у домашніх умовах в’яленої, копченої, солоної риби, консервів та інших продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі та без супровідних документів.

Перевіряйте термін придатності продуктів та зберігайте чеки.

При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Михайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.  

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.

Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди  та продукти.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.

Захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е, що відносяться до найсильніших і найотрутніших для організму людини. Токсин вражає центральну нервову систему і спричиняє вегетативні розлади, пошкоджує всі органи та системи людського організму за низхідною симптоматикою, спричиняє парез шлунково-кишкового тракту і призводить до гострої дихальної недостатності, ниркової, печінкової, серцевої та інших недостатностей, тобто ботулізм спричиняє токсико-інфекційний шок. І є виключно одна специфічна терапія, яка здатна зв’язати та утилізувати токсин – спеціальна сироватка (антитоксин).

Останнім часом почастішали випадки отруєння людей в’яленою рибою непромислового виробництва. Якщо риба солиться в домашніх умовах, то її необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. І треба пам’ятати - чим ретельніше промито рибу перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

На території Михайлівської та Роздольської громад   відсутні рибопереробні підприємства, але існує  мережа торгових об’єктів (магазини, кіоски та ін.), в яких здійснюється реалізація риби усіх видів промислового виготовлення в тому числі і в’ялена непатрана, на яку треба звертати особливу увагу. 
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити ретельну термічну обробку (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі плюс 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки.

Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих, в’ялених та копчених  у домашніх умовах продуктів харчування.

Слід пам’ятати, якщо дане захворювання вчасно не діагностувати то це може призвести до летального наслідку. Бережіть себе та своїх рідних!