Роздольська сільська об'єднана територіальна громада

Запорізька область, Михайлівський район

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період.

Відповідний наказ МОЗ України від 05.11.2021 № 2441 "Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти..." опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я. Також тут міститься технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню:

Для першого - https://cutt.ly/jTrRSBA

Другого - https://cutt.ly/CTrRKHT

Третього - https://cutt.ly/5TrRVXc

Четвертого тижнів - https://cutt.ly/lTrR9gD

У техкартках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими. Меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.  Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.

Повний перелік техкарток можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb

Шановні мешканці громади! У Запорізькій області розпочалася планова осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків АН 2.  

Під час кампанії буде оброблена площа області, за винятком населених пунктів і великих водних просторів та територій, які  підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM).

При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак" виробництва ТОВ «Укрветпромпостач». 

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині - желеподібна капсула з вакциною проти сказу.  Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не виділяє вакцинний вірус зі слиною.     

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей та тварин,  екології та використовується на території України більше трьох років.

Розповсюдження вакцини літаком є найбільш економічним варіантом серед всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.

УВАГА! Михайлівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертається до жителів території Михайлівської та Роздольської громад з проханням: у разі виявлення принад-брикетів не брати їх руками, не переміщувати з місць розкладання та не підбирати їх, оскільки – це є в першу чергу вакцино-імунний засіб, що потребує відповідних умов поводження та засобів захисту при роботі з ним.

Довідково:

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  без лікування завжди закінчується   смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин є одним із ефективних заходів боротьби зі сказом і забезпечує покращення епізоотичної ситуації, що підтверджує досвід країн західної і центральної Європи. З 1985 року під егідою ВООЗ та МЕБ при фінансовій підтримці Європейського союзу розпочалися широкомасштабні кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу в Європі. Проведення цього заходу стало надзвичайно ефективним і привело до  поліпшення епізоотичної ситуації в країнах Західної та Центральної Європи і переміщення центру епізоотії в Східну Європу.

Інформація щодо термінів проведення кампанії  на підпорядкованих територіях буде надано додатково.

Довідки за телефоном:  2-05-98; 2-29-64.

З встановленням на території Запорізької області “червоного” рівня епідемічної небезпеки, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в регіоні посилено державний нагляд (контроль) за дотриманням протиепідемічних заходів.

Спеціалістами Михайлівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, у складі мобільних груп спільно з представниками Національної поліції та органів місцевого самоврядування за період з 02.11.2021 по 05.11.2021 здійснено 5 перевірок виконання карантинних вимог суб’єктами господарювання на території Роздольської ОТГ, порушення встановлено на 5 об’єктах.

Зокрема було перевірено:

- 4 об'єктів торгівлі продовольчими товарами, порушення протиепідемічних вимог встановлені на 4 об'єктах;

- 1 об'єкт змішаної торгівлі, порушення карантинних вимог встановлені.

IMG 62716bc6c8456740fa24a1754ae5fd62 VВ ході перевірок фахівці Держпродспоживслужби виявлені наступні порушення: недотримання «маскового режиму» та соціальної дистанції відвідувачами, відсутнє маркування щодо дотримання соціальної дистанції; відсутні дані про проведення температурного скринінгу працівників; не організовані місця для обробки рук антисептиком відповідно вимог; не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією, не проводиться вологе прибирання в приміщеннях, відсутні деззасоби, прибиральний інвентар не промаркований, до роботи допускаються особи без наявності сертифікатів про вакцинацію та інші.

В ході моніторингових обстежень представники мобільних груп провели роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, працівниками та відвідувачами об’єктів щодо дотримання протиепідемічних вимог.

Держпродспоживслужба затвердила висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи за результатами проведеної експертизи ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» на технологічні карти для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Наразі технологічні карти опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити технологічні карти можна за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb 

Довідково:

Триває оновлення шкільного ме­ню за участю Євгена Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Олени Зеленської. Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працює робоча група, до складу якої входять представники МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Що змінюється в системі шкільного харчування? Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. 

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

Михайлівське районне управління повідомляє, що згідно результату дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (звіт про результат дослідження патологічного матеріалу від 27.08.2021 року №001437п.м./21) у пат матеріалі від 1-ї свині, що належать Сологуб В.М., який мешкає у м. Молочанськ Пологівського району (Токмацького району) виділено ДНК-вірус африканської чуми свиней та встановлювання захворювання на африканську чуму свиней. Станом на 27.08.2021 проводиться комплекс заходів згідно чинного законодавства.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення виникнення АЧС на території району, Михайлівське районне  управління просить всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність з утримання, вирощування, розведення, реалізації свиней:

  • забезпечити «закритий режим» утримання свиней в господарстві незалежно від форми власності;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі;
  • забороняти відвідування тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • не купувати тварин у невстановлених місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • не забивати та не переробляти туші хворих свиней;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання;
  • не допускати переміщення живих тварин за межі господарства без клінічного огляду тварини та ветеринарних документів;
  • у випадку завезення тварин на територію господарства незалежно від форми власності, забезпечити проведення карантинування тварин під наглядом спеціалістів державної ветеринарної служби району;

здійснювати негайне інформування спеціалістів Михайлівського районного управління та Михайлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини щодо підозри в виникненні або випадків виявлення хвороб свиней за телефонами: 2-05-98; 2-29-64; 097-85-55-220; 067-77-59-939; 067-85-02-907.