Роздольська сільська об'єднана територіальна громада

Запорізька область, Михайлівський район

Дуже часто у споживачів виникає питання щодо маркування харчових продуктів. Вимоги щодо маркування харчових продуктів   викладені в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Законі України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон). Головна мета  цих Законів – захист життя, здоров’я та інтересів споживача, забезпечення його повною інформацією щодо харчового продукту для можливості здійснити свідомий вибір відповідно до потреб. Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача. 

Усі харчові продукти, що перебувають в обігу на території України, повинні маркуватися державною мовою (п.1 ст. 10 Закону).  Відповідно до частини другої статті 37 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, якщо ці продукти небезпечні, непридатні до споживання, неправильно марковані тощо.

Варто розуміти, що «Маркування харчового продукту – це слова, описи, знаки для товарів і послуг  (торговельні марки), графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів, які розміщуються на будь – якій упаковці, етикетці (стікері), кольєретці, а за відсутності упаковки, у документі або повідомленні, що супроводжують харчовий продукт або посилаються на нього» (ст.1 Закону).

Обов’язкова інформація, яка повинна бути надана про харчовий продукт споживачу, це – назва харчового продукту, перелік інгредієнтів, перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість, кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання (ст. 17 Закону), мінімальний термін придатності або дата «вжити до», будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби), найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера; країна походження або місце походження (в певних випадках), інструкції з використання, інформація про поживну цінність харчового продукту (зі вказанням енергетичної цінності та вмісту жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукру, білків та солі); для напоїв з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць вказується фактичний вміст спирту у напої; за наявності у харчовому продукті генетично модифікованих організмів - позначку «з ГМО».

Але закон не лише зобов’язує наносити дану інформацію на маркуванні харчового продукту, а й чітко встановлює, як саме це повинно бути:  інформація про харчові продукти має розміщуватись на видному місці,  бути чіткою і розбірливою та, за потреби,  наноситися  у спосіб, що унеможливлює її видалення (ст. 8 Закону).

 Відповідно до статті 11 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»,  вводиться обов’язковість надання інформації споживачу - чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню, що унеможливить продаж, скажімо, розмороженого м’яса під виглядом охолодженого. А якщо харчовий продукт або його інгредієнти піддавались дії іонізуючого випромінювання, має бути інформація «опромінений» або «піддавався дії іонізуючого випромінювання.

 Якщо до м’ясних продуктів та м’ясних напівфабрикатів у формі порційного м’яса, туш, додана вода, що становить більше 5 відсотків маси готового продукту, ця інформація також має зазначатись на маркуванні. Ці вимоги також стосуються і рибопродукції. Повинен зазначатися напис «сформоване зі шматків м’яса» чи «сформоване зі шматків риби» в разі виготовлення харчових продуктів з окремих шматків, які поєднані іншими інгредієнтами, якщо цей харчовий продукт може справляти враження цілого шматка м’яса чи риби (п.п.7,8 ст.11 Закону). У разі використання в ковбасах і сосисках неїстівних оболонок надання інформації про це є обов’язковим (п.9 ст.11). Також законом визначені спеціальні вимоги до позначення «рублене м’ясо», які враховують вміст жиру у відсотках та співвідношення колагену до вмісту тваринних білків. Для свіжої, охолодженої або замороженої свинини, баранини або козлятини, для м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці повинно обов’язково зазначатись країна походження та місце походження. Це унеможливить підміну, скажімо, фермерського м’яса на імпортоване. Тобто, якщо підприємство в Україні імпортувало певну кількість м’яса, а потім провело його фасування, то в маркуванні буде зазначено не лише найменування українського оператора ринку та адреса його потужності, але обов’язково зазначатиметься країна походження цього м’яса.

Якщо твердий харчовий продукт перебуває в рідкому середовищі (наприклад, мариновані овочі в розсолі, оселедці в сольовому розчині), повинна також зазначатись маса продукту без урахування маси рідини. Особливо це актуально буде при купівлі продукту в жерстяних герметичних банках, коли неможливо побачити сам продукт. Відповідно, споживач може порівняти маркування декількох виробників і вирішити, що саме йому купувати (п.5 ст.17).

У разі, коли заморожені харчові продукти пропонуються до реалізації у нефасованому стані (нефасовані харчові продукти, вкриті крижаною глазур’ю), кінцевому споживачу надається інформація про загальну кількість харчового продукту (з урахуванням кількості глазурі) та кількість або відсотковий вміст крижаної глазурі у такому харчовому продукті (п.6 ст.17).  В такому разі споживач буде обізнаний, за що він платить гроші – за продукт чи за воду. 

Ритм життя вносить свої корективи, в зв’язку з чим останнім часом все більшої популярності набирає дистанційна торгівля. Так от, для продажу харчових продуктів дистанційно, у тому числі з використанням засобу дистанційного зв’язку, також вказані вимоги до інформації, яка повинна надаватись споживачу до моменту продажу харчового продукту.

Також акцентована увага на обов’язковості надання інформації про перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість. Цей перелік міститься в додатку до Закону і в нього включено наступне: злаки, що містять глютен, ракоподібні, яйця, риба, арахіс, соєві боби, молоко, горіхи, селера, гірчиця, насіння кунжуту, люпин, молюски та відповідно продукти з них, а також двоокис сірки та сульфіти в певній концентрації. Назва речовини чи харчового продукту повинна бути виділена шрифтом, кольоровим фоном, стилем тощо. Це буде приковувати увагу споживача, який має алергічні реакції чи непереносимість таких харчових продуктів та вбереже від вживання продукту, що може викликати у нього негативний вплив на здоров’я.

Слід зазначити, що відповідно розділу IV (статті 28) існує інформація про харчові продукти, що надається в добровільному порядку, зокрема: «У маркуванні молочних продуктів забороняється використовувати слово «натуральний» щодо продуктів:

  • з повністю або частково заміненими складовими  молока (молочний жир, молочний білок, лактоза);
  • у виробництві яких використовувалися жири та/або білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори та консерванти (для традиційних молочних продуктів).

Вимоги, що запроваджуються цим законом – це потужний механізм в руках як виробників, так і споживачів. Належне інформування споживача – це відповідальність бізнесу, турбота за споживача, за здоров’я населення. Оператори ринку харчових продуктів, винні у порушенні вимог харчових Законів, несуть відповідальність у межах діяльності, яку вони провадять, відповідно до ст. 65  Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" (до прикладу, за реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини накладається штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (180000 грн.) на юридичних осіб та 20 мінімальних заробітних плат на фізичних осіб-підприємців (120000 грн.) та інші штрафи за порушення вимог Закону).

Михайлівське районне управління ГУДПСС в Запорізькій області

За І квартал 2021 року спеціалістами Михайлівського районного управління за участю спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, представників Михайлівської селищної ради та Національної поліції здійснено 229 заходів нагляду (контролю) стосовно дотримання Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановами Головного державного санітарного лікаря України.                                                                  

В ході перевірок на 162 перевірених об’єктах (ринок, заклади продовольчої та непродовольчої торгівлі, громадського харчування, перукарні та салони краси, заклади освіти, заклади громадського призначення) встановлені порушення протиепідемічних вимог: недотримання «маскового режиму» та соціальної дистанції, відсутнє маркування щодо її дотримання, відсутні дані про проведення температурного скринінгу працівників, не організовані місця для обробки рук антисептиком, відсутні запаси засобів індивідуального захисту, адміністрацією не проводиться навчання працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту, видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється при відсутності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині, не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією, рекомендації щодо використання педагогами захисних щитків в процесі викладання навчальної дисципліни не виконуються; своєчасно та якісно не проводиться вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів з використанням миючих та дезінфекційних засобів; для обробки рук використовуються антисептики, які не відповідають вимогам.  За результатами перевірок на порушників - суб'єктів господарювання складено 9 протоколів та винесено 9 постанов про накладення адміністративного стягнення на суму 1632 грн., надано 229 пропозицій, надіслані інформаційні повідомлення до органів місцевої влади та Національної поліції для відповідного реагування.

З адміністрацією, власниками, персоналом та відвідувачами закладів проведено 276 бесід, розповсюджено 221 пам’ятка.

З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) для висвітлення результатів державного нагляду постійно використовуються засоби масової інформації (газети «Михайлівські новини», «Пульс громади», «Наше Життя» та веб-сайти ОТГ).

ee1e6c49e783507b5d1e86a06fff81be

Перші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас радують. Однак, аби вони принесли нам лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.

Що ж таке нітрати? Нітрати - це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті і які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал, який перетворюється в білок для рослинних клітин. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для кращого росту овочів, ягід, фруктів.

Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.

Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і у результаті гемоглобін втрачає здатність виконувати свою головну функцію, в організмі настає кисневе голодування.

Також, надлишкова кількість нітратів призводить до утворення канцерогенів, накопичуючись в організмі, вони сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1 - 6 годин після вживання їжі з великою кількістю нітратів. З’являється нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю), збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.

При появі цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок (випити 2 л холодної води й викликати блювоту). Після цього необхідно вжити кілька пігулок активованого вугілля, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла, чи інші сорбенти.

Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо-, та високонітратні. До високонітратних рослин відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь). До середньонітратних – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних – фрукти і ягоди. 

Повністю позбутися нітратів в рослинних продуктах неможливо і недоцільно, оскільки разом з нітратами гинуть водорозчинні вітаміни. А ось зменшити їх кількість можна. Існує декілька способів:

1. Замочити листові овочі у воді на 1,5 год., періодично міняти воду, а потім промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.

2. Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан і ні в якому випадку не давати його їсти дітям.

3. Не зберігати довго салати та зіпсуті овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.

4. Готувати страви з овочів в емальованому посуді.

5. Пити багато зеленого чаю, вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» - чорну, червону, білу смородину, оскільки «висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.

В усіх ранніх овочах підвищений вміст нітратів, але всі вони накопичують шкідливі речовини в різній кількості. Тому весною краще обмежити себе у споживанні перших весняних овочів, зелені та фруктів.

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримано інформацію щодо реалізації на території України небезпечної продукції, а саме: так званої іграшки-конструктора «Неокуб», яка складається з однакових кулястих неодимових магнітів.

На сьогоднішній день десяткам дітей та підліткам була надана медична допомога від ушкоджень, отриманих ними в результаті свідомого чи несвідомого ковтання деталей таких іграшок.         

Проаналізувавши отриману інформацію, Держпродспоживслужбою встановлено ознаки невідповідності зазначеної іграшки вимогам окремих пунктів Технічного регламенту безпечності іграшок.

На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби в ході проведення позапланових заходів у двох суб’єктів господарювання виявили вищезазначену продукцію, а саме: іграшки –конструктори «Неокуб», в складі яких є деталі, зокрема магнітні елементи, невеликих розмірів, 216 різнокольорових куль, діаметром 5мм.

Також встановлені порушення вимог Технічного регламенту безпечності іграшок, зокрема відсутня інформація про виробника цих іграшок, імпортера, дату виготовлення, позначення типу, номер партії, серійний номер чи модель, зареєстровану торговельну марку, комерційне найменування (знак для товарів і послуг) та інше.

Окрім того, відсутнє попередження, інструкція та інформація щодо безпечності, згідно з вимогами закону про порядок застосування мов, не нанесено знак відповідності технічним регламентам.

За порушення вимог Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 № 151 до суб’єктів господарювання прийняті рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

За невиконання або неповне виконання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів до суб’єкта господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу від 34 тис. грн до 68 тис. грн.                                             

Бережіть своїх дітей від небезпечних іграшок!

На території  Роздольської  сільської ради 18.03.2021року за ініціативи Михайлівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області була  проведена  нарада за участі представників органів місцевого самоврядування, районної державної лікарні ветеринарної медицини, суб’єктів господарювання, що займаються бджільництвом або здійснюють господарську діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур (рослинництво, садівництво).

На нараді присутнім доведено зміни до деяких нормативних актів України з питань бджільництва, інформацію щодо порядку реєстрації пасік та здійснення бджолярами протиепізоотичних заходів особливо в весняний період. Вимоги щодо порядку проведення відбору та пересилання зразків до акредитованих лабораторій Держпродспоживслужби.

Окремо обговорено питання налагодження взаємодії між органами місцевого самоврядування, пасічниками та аграріями під час обробіток сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту рослин. В першу чергу оповіщення пасічників про заплановані обробки.

Всім охочим надано було слово для виступу.

В кінці наради учасники отримали вичерпні відповіді на питання від спеціалістів на актуальні для них питання.